m

Rauri din Romania bogate in aur.

Reteaua hidrografica a Romaniei ascunde o comoara care de zeci de ani nu a mai fost exploatata. Zacamintele aurifere din Carpati si aurul aluvionar din rauri fac din tara noastra una dintre putinele tari din Europa, ce mai detin aceasta resursa. Geologii spun ca acest metal pretios apare ca solzisori, foite, granule, filoane, aur pulverulent. O familie din Bistrita-Nasaud nu cauta zacaminte aurifere in albiile raurilor. Aceasta a gasit chiar elixirul vietii, un izvor cu aur coloidal. Apa provine din Muntii Rodnei si este captata in comuna Maieru, apoi ia calea exportului, acolo unde ii este apreciata valoare terapeutica.

 

 

Raul Pianu, judetul Alba

Inca din cele mai vechi timpuri, in apropiere de comuna Pianu de Sus, din judetul Alba s-a exploatat aurul aluvionar. Primele date, despre exploatarea aurului, apar in anul 1485, atunci cand s-a format satul Pianu de Sus.

 

 

Somesul Mare, judetul Bistrita-Nasaud

Conform timponline.ro, geologul Adrian Avramescu spune ca aur aluvionar se gaseste si in in Somesul Mare si Bistrita Aurie. Dar si in alte rauri de pe teritoriul judetului Bistrita-Nasaud a fost gasit acest metal pretios. In raul Somesul Mare, care izvoraste din Muntii Rodnei, au fost gasite granule de 21 de carate.

 

 

Raul Valsan, judetul Arges

Pe unul dintre afluentii principali ai Argesului se gaseste si astazi aur pur de 24 de karate. Ca in toata reteaua hidrografica a Romaniei, aurul de aici a fost adus din zacamintele de aur din Muntii Carpati, si s-a depus in nisipul si pietrisul din albia raului.

 

 

Raul Aries, judetul Cluj

Pe timpul romanilor, Raul Aries era numit ,,Aureus”- Raul de Aur. Specialistii confirma faptul ca, de aici au fost obtinute concentratii de aur, de 30 de ori mai mari, fata de zacamintele de la Rosia Montana.

0 Comentarii

Trimite un comentariu

Call Now ButtonSUNA ACUM